ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia vanhainkoteihin

Hyvä asia, että vanhainkoteihin tehdään tarkastuksia. Kuinka pystytään korjaamaan havaitut ongelmat onkin jo ihan toisen luokan asia. Jos ongelmat liittyvät henkilöstön määrään, eivät ongelmat taida ratketa ilman, että lisätään väkeä.

Espoossa tehtiin tarkastuksia ja havaittiin muistisairaiden laitoksessa, että vanhukset eivät ulkoile tarpeeksi. Kuinka ulkoilisivatkaan? Pukeutumista pitää vahtia kuin lasten tarhassa ikään. 

Muistisairas menettää taitojansa. Sairauden edetessä hän ei pärjää pukeutumisessakaan. Kun samaan jalkaan menee kolme sukkaa ja toiseen vain yksi. Kun ulkoilupuku ei tahdo millään mennä oikein päin päälle, tarvitaan auttavia käsiä. Omaa hattua ei löydy, mutta naapurin hattuja on kaksi päässä jne. Tämä on todellisuutta. Miten siihen voisi saada parannusta. Muistisairaat ovat vaativa ryhmä, jota on kaiken aikaan vahdittava ulkonakin. Talviulkoilu on haaste laitoksille. 

Yksityisyyden taso myös vaihtelee sen mukaan onko laitos yksityinen vai kunnan rahoittama. Yksityisyydestä ei ole niin väliä näköjään, kun on kaupungin oma laitos. Mikä tekee ihmisistä näin epätasa-arvoisia rahan lisäksi?

Onneksi tarkastuksista on julkiset asiakirjat verkossa ja me kaikki voimme saada tietoa siitä mitä on tapahtunut. Toivottavasti voimme myös saada tietoa siitä miten asiat ovat parantuneet. Muualtakin, muistakin vaativista laitoksista, olisi hyvä saada vastaavaa tietoa julkisuuteen.

Onko mitään järkeä mitoituksissa, jos ei oteta huomioon laitoksessa oelvien hoidettavien vaativuutta.  Miten lainsäädäntö auttaa oikeassa mitoituksessa? Joissakin laitoksissa  vain on isompi tarve käsistä kuin toisissa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kyllä se on sillä lailla, ettäkö met tavalisekki tiämä, niin eikö muka tarkastajat tiä. Ei se auta, että yllätystarkastuksia, se ei ole yhteistyötä ennää nykyaikana. Taistelu ei auta mithään, olema tärkeän ja arvokkaan asian äärellä.

Tarkastajille vain korvat ja silmät auki, se riittää.

Niin paljon tapahtuu kaikkea, muttako ei ole kettään, joka kuulis ja näkis ja se on sitä syämmenki asiaa, oikeasti ja aidosti sydämellä alkasiva tietähmään!

Saara Sutinen

mä ne tieäd mitä tarkastukset auttaa jos ei niillä ole aikaa ja rahaa sillain.systeemi on mätä,ja säästää vaan.bisnespohjanen politiikka kukoistaa ihan kybällä

Saara Sutinen

mun isä on kotihoidossa.ja nii,sydäntä se tarvii eniten j aihmisiä.harmittaa itseäni vana että se kotihoito onkin sellaista että minun pitää hoitaa että isällä on kaikki.tarvittava,hoitajat lähinnä tuo lääkket ja jotain ehkä jos tulee joku sairaalareissu ni teke ejotain ehkä,siivoojaa on tosi vaikee saada nyt siellä käy joku kerran kuussa..en tajua paska systeemi,yritin ensin itse auttaa isää mutta monen syyn tähden en vaan voi

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kotona voi olla parempi vanhalle sairaalle kuin laitoksessa, mutta sellainen vaatii hoitajilta usein liikaa. Myös ajanpuute voi tulla riittävän huolenpidon esteeksi. Onhan huolta pitävillä usein oma perhe, työ ja mahdollisesti vielä muutakin, josta vastaa ja joka verottaa sitä kallista aikaa. Silloin hyvä hoitopaikka voisi auttaa, mutta miten sellainen löytyisi? Lukkojen takana ovat, eivätkä rahat parhaisiin edes läheskään kaikilla riitä. Naisilla ehkä vähemmän kuin miehillä, sillä naisilla eläkkeet ovat yleensä pienempiä. Tämä viimeinen oli mutua.

Harri Räsänen

Kyttääminen ei tunnetusti koskaan lisää kenenkään motivaatiota.
Mieluummin muita keinoja.

Jarmo Makkonen

"On todella silmiinpistävän yleistä, että henkilökunta istuu toimistoissa ja mukavassa rupatteluasennossa."

Minä taas olen huomannut että joissakin paikoissa tuo on tavanomaista ja toisissa epätavallista.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Yksityisyyden taso myös vaihtelee sen mukaan onko laitos yksityinen vai kunnan rahoittama. Yksityisyydestä ei ole niin väliä näköjään, kun on kaupungin oma laitos. Mikä tekee ihmisistä näin epätasa-arvoisia rahan lisäksi?"

Voi perseen suti... Hyvä kirjoitus, mutta sisältää tuon suun kautta päässeen pierun.

Lyön tuhannen tarkastajan edestä vetoa, että yksityisissä laitoksissa on enemmän laiminlyöntejä, kuin julkisissa.

Johan lainatun osuuden viimeisessä lauseessa se todetaan mistä eriarvoisuus johtuu. Julkisiin otetaan sosiaalisin perustein, ja yksityisiin maksukyvyn perusteella.

Olen itse nähnyt, kuinka yksityisessä dementiakodissa oli vierailuaika, niin kaikki oli niin seesteistä ja harmoonista. Tarkoittaa siis päiväaikaa.

Vaan, kun potilaiden omaisista ei pelkoa ollut päivän muuttuessa illaksi, muuttui myös hoitokäytäntö.

Potilaita kohdeltiin kovaäänisesti, ja komenneltiin nukkumaanmenemisellä ja uhkailtiin ihmisoikeutta loukkaavalla tavalla.

Aloituksessa sanottu yllätyksenä saapuminen paikalle avartaa joskus paljon...

Jussi Jukola

Sinä Markku oletat varsin paljon, varsin vähän on tietoa. Ihminen toimii sen mukaan kenen tansseja tanssit. Jos se on poliitikko/virkamies, olet heikoilla. Jos se on palvelunsaaja, tilanne on aivan toinen. Sinulla tuota ikää näyttää olevan jo sen verran, että yo tilanne on käsillä. Ole siis hyvä ja mene kunnan kotiin kun se on selvästi sinulle ideologinen kysymys. Jos itselläni tulee mahdollisuus valita, menen sinne missä itse koen saavani parasta palvelua.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Jos itselläni tulee mahdollisuus valita, menen sinne missä itse koen saavani parasta palvelua."

Sinä menet minne haluat, jos sinulla on varallisuutta mennä minne haluat.

Yksityinen sektori hoitaa vain maksukykyisiä potilaita/vanhuksia.

Raha voi toki tulla vaikka potilaan asuinkunnan maksusitoumuksena, mutta ilman rahaa, YKSITYINEN SEKTORI ei hoida.

...Kyllä jämpti on niin...

Jussi Jukola

Jos julkisen kunnallisen palvelun taso on tätä, millä argumenteilla voi vastusta ulkoistamista. Palvelusetelijärjestelmässä huonon palvelun tarjoaja katoaa pois automaattisesti, julkinen monompoli sen kun porskuttaa. Kaikki kiteytyy siihen kuka valitsee palveluntarjoajan. Onko se poliitikko/virkamies, vai vanhus/hänen omaisensa?

Anne Savola

"Muualtakin, muistakin vaativista laitoksista, olisi hyvä saada vastaavaa tietoa julkisuuteen".

Aivan - itsenäisesti toimivien vanhusten asuntoasioista. Yksi suurimmista asunnon tarjoavista on VVO. Kansanedustaja Soininvaara on jo puuttunut kirjoituksissaan asiaan, mutta tuskin kukaan on mitään asialle tehnyt.

VVO yleishyödyllinen toimija markkinoilla rakensi mm. Kervalle ns. Senioritalon, itsenäisesti toimeen tuleville yli 55-vuotiaille. Kyseessä oleva talo vastaa puolinaista palvelutaloa. Talo ns. ARA-vuokratalo, jossa vuokratason pitäisi olla alhaisempi kuin kovanrahan taloissa. Vuokraa määrittää ja todennäköisesti myös valvoo tämä ARA.
Talossa peritään kuitenkin kovanrahan talojen vuokraa, eikä tietoa anneta asukkaille menettelystä.

Kaikessa ja kaikkialla tuntuu olevan käytäntö, että vanhukset ovat riiston kohteena, eikä auta pullikoida tai joudut vielä huonomman kohtelun kohteeksi. Puolinaisella palvelutalolla tarkoitan senioreille tarkoitettua asuintaloa, jossa kaikesta palvelusta maksat itse sen vuokran lisäksi. Talossa ei ole saunaa, ei pesutupaa, ei kuivaushuoneita, eikä edes pyörävarastoa, saatikka autopaikkoja kaikille tarvitseville.
Kyseisen talon osakkaina ovat vakuutusyhtiö ja ammattijärjestöjä. Heille menee sievoiset osingot, mutta vuokralaiset purnaavat keskuudessaan puutteellisista asuinolosuteistaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Että tämmöstä keskustelua eikä kirjottajjaa ennää missään. Son niin helppo äivästä jotaki ja vielä karusellissa pyöritethään.

Siis työnäky puuttuu koko vanhusten asiassa elikkä oisko koulutus menny piehleen. Ei taijja kyttäykset eikä määräykset auttaa, jossei ihmiset ja tekijät ala nähä asioita vähänkhään laajemmalla syämmellä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hei, kirjoittaja on tässä,tämän blogin tekijä. Oli vanhentunut salasana ja kesti ennen kuin sain uuden aikaan. Eilen olin teatterissa katsomassa Kerjäläinen ja jänis näytelmää ja hyvä oli. Se kertoi Vataneskusta, bulgarian maahnamuuttajasta ja kaikista maahanmuuttajista, ja toimista eri puolilla Suomea. Tosi koskettava ja hauskalla tavalla ennakkoluulojen kuplia puhkoja. Ota kohta kantaa näihin kirjoituksiin, kunhan olen kaikki lukenut. Näyttävät siltä osin hurjille, mitä olen ehtinyt käydä läpi. Erityisesti MRSA on se mihin tartun. Kiitos vaan sinunkin kannaotoistasi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

MRSA, siis mikä se on? Ja kivako osallistutki sitte kuiteski tähän porisemisseen, niin monet ja minusta tuntuu, että isokenkäset varsinkhaan ei vaivaannu ja meikäläinen on vain niinko koristheena hommassa. No mikä tuo MRSA olikhaan?

Ja se onki aika hankalaa älytä, että mistä se kirjottaja haluskhaan puhua. Sitä ei aina hahmota, antheeks vain seki.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #31

Niin antheeks taas, soli just tuo sairaalapakteeri, mie luovutan nyt, mie lähen konheen ääreltä, kiitos ja heips.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Irja Laamanen> ....Muistisairas menettää taitojansa. Sairauden edetessä hän ei pärjää pukeutumisessakaan. Kun samaan jalkaan menee kolme sukkaa ja toiseen vain yksi. Kun ulkoilupuku ei tahdo millään mennä oikein päin päälle, tarvitaan auttavia käsiä. Omaa hattua ei löydy, mutta naapurin hattuja on kaksi päässä jne.....

ooooooooo

Hyvä. Tuo kuvaa pitkälle mistä on kyse. Nuo muutamat lauseet kertovat enemmän kuin muutama tutkimus. Ei näitä miehet älyä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niin, siinä olikin otteita elävästä elämästä, koettua. Surullista, mutta totta.

Jouko Koskinen

Kävin tapailemassa ja ulkoiluttamassa vanhaa ystävää kroonikkolaitoksessa dementikkojen osastolla. Aluksi piti hieroa käsivarsia, jalkateriä ja pohkeita kun veri ei juuri kiertänyt vaan iho oli kylmä ja kasvot kalmankalpeat.
http://joukoakoskinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kult...

Hän virkistyi silminnähden - lähimmät hoitajatkin panivat sen merkille. Nyt 24p syyskuuta klo 14 pyörätuolissa pirteänä - syötin kakkua ja kahvia kunnes paikalle ilmaantui hänen tyttärensä. Mummo kärrätään sänkyyn heti ja minut kutsutaan laitoksen johdon puhutteluun. Paikalla myös tämä tytär - edunvalvojan ominaisuudessa, hän on juuri palannut toiselta pitkältä maailmanmatkaltaan tänä vuonna. Ilmeni että sain käydä mummon luona vain senvuoksi kun hän EI ollut paikalla etujaan valvomassa. Nyt hän haluaa kieltää tapaamiset ja laitoksen johto on petattu (rahalla?) kieltämään vierailut.

He kehittelevät täysin asiatonta riitaa (asiallista arvostelua kun ei ole) mm. siitä kun vein tämän 'L' län oopperaan. " L väsyi aivan liikaa kun se kesti kolme tuntia" - Todellisuudessa L torkahti väliajalla puoli tuntia ja ainoa seuraus oli pieni kipu niskassa seuraavana päivänä - kun seurasi tapahtumia jännittyneenä (toinen parvi oikella) kuten kuka tahansa 'terve' tekisi.

Toinen riidan aihe on L:n lipun hinta 38 euroa . Sitä minä muka vaadin nyt 'edunvalvojalta' uhkailemalla vakavilla seurauksilla. Ei pidä paikkaansa. Maksoin lipun kun 'edunvalvoja' ei ole laittanut käyytöraha laitoksen tilille kuten ohjeissa sanotaan. L nautti ooperasta täysillä ja sanoi nähneensä honompiakin esityksiä Aidasta.

L ei tiennyt edes osastonsa kerrosta koska ei ollut päässyt ulos kuukausiin.

Puoli tuntia laitoksen johdolla oli "kallista" aikaa saarnata minulle miten käyntini ovat vahingoittaneet hoitosuhdetta - mm. olen houkutellut häntä siirtymään luokseni asumaan ja siten parempaan hoitoon. Minkä L on ymmärtänyt mahdottomaksi. Olen päinvastoin sanonut että 'täällä sinulla on paras mahdollinen hoito'.

Myös L on muka levoton yöllä ja nukkuu huonosti - hän itse sanoo nukkuneensa hyvin ja olevansa iloinen käynneistäni. Kun lähtiessäni sanoin L;lle että minun käyntini kielletään - oli hänellä välitön kommentti; "TÖRKEETÄ!"

Miten muuten täysin liikuntakyvytömän ja lähes puhekyvytömän oletettu 'valvominen' voi työllistää yökköjä ja vaikeuttaa henkilökunnan työtä senvuoksi että syötän häntä päivällä? Puhelinta ei hänelle sallita 'ei pysty soittamaan kuitenkaan'. Äänestyslipuke hänelle vietiin. Hän onkin aidosti huolissaan Kataisen hallinnon toimista.

"Sitäpaitsi TE olette aivan liian hyväkuntoinen hänen ikäisensä seuraksi. Lisäksi olette rakastunut häneen." (Ylilääkärin kunto siis sallii hoidokkien vihaammisen ?) - L on aivan yhtä hurmaava persoona kuin ennenkin - lihakset eivät vain tottele.

Loistava diagnoosi minusta: sydämen vajaatoiminta - syöpälääkitys ja niiden yhteisvaikutuksien seuraukset poispyyhkäisty.

L on jättämässä huomattavan perinnön - siinäkö on syy moiseen tulkintaan 'käypähoidosta' ?
On syytä pelätä että seuraavat L;n tilan tarkastelijat tapaavat lääkkeillä apatiaan vaivutetun kalpean haamun. Jo aikaisemmin hän oli ilmaissut pelkäävänsä laitoksen johdon toimia.

Ylilääkäri vaatimalla vaati etten yrittäisi tavata häntä. Todellinen syy on ilmeinen piristyminen.

Itse olen nyt järkyttynyt vanhan naisystäväni kohtalosta. Olen toki tuntenut aikaisemmin kaksi P-potilasta - miehiä. 'L' on piristynyt valtavasti käynneistäni mutta perijättären taloudellinen tilanne vaatii päinvastaista.

Kaikkein kauheinta on että hoitava ylilääkärikin on lähtenyt samalle linjalle. L syö pullaa ja juo kahviakin lähes auttamatta mutta nieleminen on hiukan vaikeeta. Henkisesti ja älyllisesti terveen tasolla muttai niukkavireisen ympäristön lannistama.

Rakastaa taidemusiikia joka onkin hyvä keino fyysisten vaivojen sivuuttamiseen. Kannettavassani on klassista satoja tunteja - hän tuntee musiikkia Heinisestä Monteverdiin. Ei aina muista säveltäjän nimeä mutta kommentoi älykkäästi. Kahdet kuulokkeet - hänelle hälyäänet aktiivisesti kumovat lentokuulokkeeni mikillä. "Kuin orkka olisi tässä". Sulkee pois jopa moottorin melun.

Hän on sujettuna dementikkojen osastolle - virikeympäristö nollassa.
Hierontahoidot lopetettu keväällä. Saatellaan finaaliin heti kun tyttärensä tarvitsee perintönsä, eli nyt tässä ja mieluummin kuin olisi jo. Matkustellut velaksi maailmalla kuukausia - vuokrat rästissä ja pankki ei anna enää . . .
Minusta suunnitteilla on tappo. Poliisiasia???

Osaston numero ja ylilääkärin nimi olkoon nyt maitsematta.
Ei ole Espoossa.

http://joukoakoskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/118...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos kommentistasi, jossa oli paljon asiaa. Tuli mieleen äitini, joka vietti elämänsä viimeistä kuukauttaan HYKsissä. Hän nautti vielä sillon siitä, että nuori mieslääkäriopiskelija pesi hänet. Miksi emme antaisi heille, joilla ei ole paljon aikaa jäljellä nauttia niistä ihanista asioista, jotka tuottavat heille iloa ja hyviä kokemuksia.
Uskomatonta sos sellaiset kielletään.
Perintöjä ei saa sotkea ihmisen viimeisiin päiviin. Perintöjen odottajat eivät saa kieltää viimeisiä hyviä asioita. Miten heidät pidetään erossa potilaiden hyvästä olosta.
Tässä perintöjen odotuksessa ja ihmisen hyvinvoinnin kieltämisessä on jotain niin sietämättömän rumaa ja julkeaa, hävettävää suorastaan.
On ihanaa, että joku osaa rakastaa vielä viime metreilläkin ystäväänsä tai vaimoansa.
Isänpäivänä ystäväni sanoi, että nautti eniten Alzheimer sairaan vaimonsa saamasta jalkojen hoidosta ja hyvästä olosta. Se oli hänelle isänpäivän lahja, jota hän ei unohda. Suurta rakkautta on antaa toiselle lahjaksi hyvä olo!

Jouko Koskinen

Ko. osastolla on kahdelaista porukkaa. Jotkut rohkaisevat käyntejäni - sulkevat oven käytävään avustavat käyttämässäni akupainanta tyyppisessä hieronnassa jossa ei tarvita öljyjä eikä iholle menemistä. Vaatetus ja peitteet suojaavat liian rajulta käsittelyltä.

Sitten on toinen porukka - heillä kikattelu vanhusten välisen huolenpidon naurettavuudesta on kahvihuoneen vakioaihe. Ovet pidetään vasiten auki jotta kikattelu varmasti kaikuu koko käytävän pituudelta. Ylilääkärin viha menee yli ymmärryksen.
Ja kaikkien hoitosuositusten.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #38

Vaikuttaa huonolta työyhteisöltä, jossa on outo ilmapiiri ja hiukan kehittymättömät ihmiset. Sellainenhan ei edistä vanhustenkaan parasta.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Kreisler

On hyvä, mutta sääli, että joudutaan tekemään tarkastuksia. Että siis ei muuten uskota, että tilanne on: PAHA. Nekin rahat (=tarkastuksen kustannukset) voisi antaa vanhuksille suoraan. Voisi jopa miettiä, mistä tarkastukseen tulee raha, kun ei vanhuksille riitä...

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Olisi varmaan hyvä, että jokainen menisi kokeilemaan työtä hoitolaitoksessa - edes viikoksi tai edes päiväksi.

Resurssit ovat vajavaiset, kustannuslaskenta on vienyt hoitotyöstä inhimillisyyden ja tuonut kvartaalitahdin kroonikkotyöhön. On hoitokoteja joissa ei taukoja voida pitää muuuten kuin, että ruokaillaan potilaiden kanssa - käytännössä ei siis hetkeäkään irti työstä. Hoitajilta vaaditaan paljon, he joutuvat katsomaan päivästä toiseen sairaita ja heidän omaisiaan, jotka valittavat milloin mistäkin tajuamatta kokonaisuudesta mitään tai hoitotyöstä yleensä. Kun laadullisia mittareita täytyy väkisin pakertaa - mitataan laatua pesujen ja vaipanvaihtojen määrällä. Hoitajat vahtivat toinen toisiaan ja tekevät sekundäärisistä asoista elämääkin suurempia - ei toki pahuuttaan ... jokainen ihminen joka kykenee empatiaan ja inhimilliseen ajatteluun voi ymmärtää kuinka raskasta on hoitaa ihmisiä, jotka asuvat elämänsä viimeisessä kodissa - ja koettaa panostaa siihen, että elämä voisi olla siellä rauhallinen ja mielekäs. Olen antanut itseni ymmärtää, että raivoavat omaiset ovat kauhistus niin potilaalle kuin henkilökunnalle. Toteamus; "turkiseläimiä kyllä suojellaan vanhuksia ei"

Maailmassa, missä rahan on tärkein ei ole muuta odotettavissa. mitään kehitystä ei ihmisten kohtelussa ole tapahtunut kaikesta "kehityksestä" huolimatta tai siitä johtuen. ... niin ... kyllähän muistisairaiden hoitokodeissa suurin asiakasryhmä on ns. päihdesairaita. Sairaalabakteeri on tullu jäädäkseen kaikkiin hoitolaitoksiin - Suomi on vielä tässä suhteessa hyvässä jamassa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen Jussi Keskinen kanssasi samaa mieltä, että hoivatyötä tekeviltä vaaditaan paljon, eivätkä omaiset välttämättä ymmärrä sitä. Miten ymmärtäisivätkään. Uskon kuitenkin, että alalle on hakeutunut sellaisia ihmisiä, joilla on ko. työhön ollut erityinen veto ja taipumus. Muutoin jaksamista on vaikea ymmärtää. Aihetta on myös tutkittu: http://publications.theseus.fi/handle/10024/5971
"Tämmöset ikäihmiset, ne on tosi lähellä minun sydäntä" : Hoitajan jaksaminen vanhustyössä

Jouko Koskinen

Eiköhän yllä kuvaamassani tapauksessa vilpittömästi HOITOTYÖHÖN suhtautuvalta suurinta sietokykyä vaadi hirviömäinen ylilääkäri ja laiminlyöntiä vaativa perijätär.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset