ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Miljoonia tonneja omenaa

Metsämarjojen hukkaan menoa on surtu satokauden alettua. Kukaan ei tunnu välittävän puutarhojen sadosta. Tänä vuonna omenaa tulee yli kaikkien tarpeiden. Miksi niistä käytetään vain pieni osa?

Herääkin kysymys voitaisiinko tässä maassa  organisoida keruu ja hyväksikäyttö nykyistä paremmin, jos ei enää tänä vuonna niin tulevina vuosina. Dalla Valle, tuo mainio italialainen, kokoaa herkkutatit ja toimittaa ne Italian herkkusuille. Pitäisikö tänne saada omenan kerääjät ja käsittelyn osaamista muualta, jotta omenan hukkaaminen vähenisi?

Siideriähän niistä tulisi sammio kaupalla. Ostavatko suomalaiset ulkomaisesta omenasta tehtyä siideriä mieluummin kuin kotimaista? Miten  omena-alkoholi kävisi  autojen tankkeihin?  Silloin ei tarvitsisi tuhota kuranttia viljaa.

Mehupuristamoissa syntyy omenasta jätettä, joka kelpaa kyllä kompostiin. Italiassa rypälemäskistä tehdään  grappaa. Jäte hyödynnetään, kun paras osa on otettu  viininvalmistukseen. Omenasta tulisi kotimaista calvadosia, unelmako vain?

 Kotimaisen omena satokausi on lyhyt, mutta sen hyödyntäminen voisi olla ykyistä tehokkaampaa. Pienetkin puutarhat tuottavat isoja määriä hyvälaatuista omenaa. Keruuketju voisi saada ihmeitä aikaan. Mutta miten liikenisi aikaan sellaiseen ja kehittysi hyviä business ideoita?

 Omenasato ei toki joka vuosi ole yhtä runsas, mutta lähes joka toinen kuitenkin, se yllättää.

Nyt  omenaa jaetaan ilmaiseksi. Kaupassa siitä maksetaan maltaita, miksi?

Omenatarhassa kasvaneena ja vuosikausia syksyisin muutamia tonneja oman tarhan omenaa käsitelleenä kannan huolta tuosta terveysherkusta.

Kotiviljelijät harvemmin edes ruiskuttavat tuholaisilta satoaan. Näin omenat voidaan nauttia kuorineen. Toisin kuin ulkomaiset tuotteet, joissa on paksu suojapinta eikä tietoa missä ja miten ne on kasvatettu. Tuore käsittelemätön kotimainen omena sopii  hyvin pienillekin paremmin kuin ulkomaiset omenat. 

Hukkaan mennyt omena on hukkaan heitettyä arvotavaraa. Onko täällä siihen varaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Susanna Kinnunen

Viininvalmistus keskisuuressa mittakaavassa suomalaisista marjoista, jopa rypäleistä on mahdollista. Tuontiviinin hintaa ja laatua on kyllä mahdoton alittaa tai edes saavuttaa. Hyviä juomia voisi silti tehdä omenasta ja jopa rypäleistä.

Ehkä sitten eläkkeellä...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Puutarhat jokamiehenoikeuden piiriin niin kyllä pisnesmiehet hommaa kerääjät kun ei tarvitse metsissä tarpoa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sehän voisi luvalla onnistuakin, siis puutarhan omistajan luvalla. Miksi omenapuita ja muita hedelmäpuita kasvatetaan, jos satoa ei käytetä? Luumujakin tulee yli oman tarpeen usein. Ikääntyneet eivät aina edes jaksa tai kykene korjaamaan satoaan, eivätkä pysty sitä hyödyntämään.

Pentti Järvi

Meillä oli koulu naapurissa ja annettiin koululaisille lupa ottaa omenia puista vaan kuis kävikään: tallasivat kukkapenkit kasveineen törkeään kuntoon. Lopulta hakkasin puut pois ja istutin tilalle koristepensaita.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Niinhän siinä voi käydä, riskit selvästi toteutuivat. Olisiko aikuisten voimin vähemmän riskiä hommaa? Vaarantuisiko seuraavan vuoden sato eli poimisivatko osaamattomuuttaan oksatkin omenien mukana?

Kyllähän tuolla luonnosakin saatetaan poiminnalla, poimureilla, tuhota tulevaa satoa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Siideriksi omenista on, mutta ei niinkään viiniksi. Kuivattaminen on yksi keino ja tuoremehuksi puristaminen, jota tapahtuukin erittäin kiitettävästi.

Siideri on Suomessa totuttu ostamaan tölkeissä, mutta itse tehtynä halpa ja hyvä juoma, ei vaadi sokeriin panostamista, kun siideri käy omenan omilla sokereilla. Siideri kunniaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo kuivattaminen unohtuikin. Isoäitin laittoi hellan uunissa kuivaksi talven varaksi kaiken mitä puutarhasta myynnistä ylitse jäi, laatikko kaupalla niitä oli. Itse laitan kiertoilmauuniin kahdelle pellille renkaina, joista siemenkota on poistettu. Talvella, jos vielä on jäljellä nautitaan. Ovat niin hyviä, että tekevät nopeasti kauppansa. Niitähän voi maustaakin, jos luomumaku ei käy tai riitä.

Omenoista tulee muuten upeata jälkiruokaviiniä, madeiran tapaista. Lisämakua ja väriä voi hakea siihen esimerkiksi marjoista. Kotona voisi olal tarjolla oman tarhan jälkiruokaviiniä. Sen maku ei unohdu koskaan! Vaatii toki viitseliäisyyttä.

Pentti Järvi

Aloin kiinnostua tuosta grappasta. Netistä ehkä löydän valmistusohjeita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jotta viinaa voidaan kutsua grapaksi, se täytyy tehdä rypäleistä, jotka on kasvaneet ja puristettu Italiassa. Grapan tislaaminen pitää tapahtua myös Italiassa, eli tee hyvä mies aivan tavallista suomalaista pontikkaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miksi et calvadosista? Suomessahan se voisi olla vaikka salvanos?

Pentti Järvi

Salvanos = pelasta meidät :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomessa ainakin Hermannin Viinitila valmistaa Calvadosta Uuden Valamon luostarissa. Ehkä sinne voi toimittaa myös ylimääräiset omenat ja - talkoolla tietysti.

Petri Haapa

Grappa on pahaa. Sehän on pontikkaa.

Petri Haapa

"Grapan tislaaminen pitää tapahtua myös Italiassa, eli tee hyvä mies aivan tavallista suomalaista pontikkaa."

Ei se juuri pontikkaa kummempaa ole maultaankaan

Johan Lom

Ei, kyllä grappaa on yhtä paljon erilaisia laatuja kuin viinejäkin. Aromit, värit ja maut vaihtelevat. Ei sitä voi verrata pontikkaan. Ennemminkin itävaltalainen Obstler on pontikkaa.

Johan Lom

Pieni tujaus grappaa kuuluu ehdottomasti italialaisen illallisen jälkiruoaksi cafe espresson kanssa nautittavana. Olen käynyt Suomen ulkopuolella lukuisissa italialaisissa ravintoloisssa, joissa grappaa tilatessaan saa koemaistaa erilaisia laatuja samalla tavalla kuin viinejä. Kyseessä on selvästikin aivan erilainen korkeakulttuurin tuote kuin tenu tai pontikka. Toki sitä nyt ei kenellekään tulisi mieleenkään juoda enempää kuin se fingerporillinen espresson kanssa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nappasin vinkkisi. Hyvän tuntuisia ohjeita.

Pentti Järvi

Jennin vinkeistä nappasin tämän:

"Pistele levyihin haarukalla reikiä, jotteivät leivokset pullistu liikaa uunissa"

Sitä ei ite hoksaa ihan kaikkea, läheskään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täältä löytyy mehuasema, jos on mehustettavaa ja tarvetta käyttää valmista mehua ties mihin. http://www.heikinlaaksonmehuasema.fi/

Heikki Knookala

jep jep alappa tehdä grappaa ja ei mee kauaa ku on tähtipäät ovella ja vie linnaa kohti...:)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

no yhtenäänhän ne ovella juoksee, joten anti olla vaan. Tislaaminen on taitolaji, jota ei edes jokaiselle suositella. Metanolia voi tippua mukaan ja siitä voi näkö mennä ja vähän muukin. ;)

Ompuista voi silti kehittää kaikenlaista, bisnestäkin!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onkohan omenansiemenet hyödynnettäviä. Ainakin helpompi niitä on säilöä, senkun kuivattaa. Voisko niistä tehdä mausteen?
Jim-suklaapatukka ennen oli omenatäytteinen ja melko jännä oli se makuyhdistelmä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tappavassa mielessä kyllä. Niissä on syanidia. Se on sisäosassa, kuoren alla piilossa. Paljonkohan pitää syödä, että myrkyttyy, kiloja tms. ;)Mieleeni tulee Paracelsuksen, 1600-luvulla, eläneen lääkärin sanonta: kaikki on myrkkyä, riippuu vain annoksesta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tässä muuten vielä tuosta omenan siemen myrkystä: Amygdalin is a glycoside toxin that combines with a gastrointestinal enzyme to produce hydrogen cyanide, the same poison that was called Cylon B and used for mass executions in concentration camps during World War II.

Read more: http://www.livestrong.com/article/188977-apple-see...

Kuumennuksella myrkyt tuhoutuvat!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oho, minä niitä välillä pureskelen.
Mutta kuivatessa myrkky sitten häviää. Hyvä tietää.

Pentti Järvi

Vähäsen pilkunn*****sta otsikosta:

Miljoonia tonneja?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Omenien märästä tältä vuodelta: Suomen kotipihoilla kasvavien omenapuiden on arvioitu tuottavan vuosittain keskimäärin 10 miljoonaa kiloa omenoita.
http://www.martat.fi/@Bin/199238014/Omenasato+talt...

Kun sitten arvioit pidemmällä aikajanalla mennyttä ja tulevaa niin tuleehan niistä tuo otsikon määrä vastaan ;)
Ammattiviljelijöiden määrä puuttuvat tuosta arviosta. Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 650 hehtaarin alalla ja 380 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viime vuosina omenan viljely on lisääntynyt myös Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa. Ammattitarhojen omenasato menee pääosin tuorekulutukseen.
Määrän arvioidaan olevan pienempi kuin kotipihojen sato. Pitäneekö paikkansa?

Toimituksen poiminnat