ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Netistä parempaa palvelua

Pitkään jaksettiin jauhaa vanhuslaista. Keskusta jaksaa vieläkin urputtaa. Nyt olisi aika siirtyä käytännön toimiin ja parantaa palveluiden saatavuutta ihan käytännössä,  asiakaslähtöisesti. 

Ensimmäinen kysymys kuuluukin: Miten vanhuksille löytyisivät kaikki palvelut yhden kanavan kautta, on sitten kyse yksityisistä palveluiden tarjoajista tai kuntien palveluista?

Miten kotona pärjäämättömälle löytyy sopiva hoito ja paikka? Palvelutalo vai hoivakoti, siinä kysymys ratkaistavaksi? Tarvitaan monta puhelua. Miksi tietoja  ei löydy kunnittain yhdestä paikasta? Googlasin sanalla palvelutalot ja löytyi 55 700 tulosta.  Urakkana on löytää sopiva.  Miksi kaikki mahdolliset palvelutalot eri puolilta Suomea  eivät löydy yhdestä portaalista?

Mieleeni tuli  www.suomi.fi portaali. Siinä  on aakkoslista ja p kirjaimella avautuivat  palvelutalot sivusto.

Melko hyvä tulos: Haulla palvelutalot kaikista sisältötyypeistä löytyy tuloksia 251 kpl, mutta rajauksella kuntien tiedot ja palvelut ikääntyville tulos oli 0.

Googlaaminen käy työstä, varsinkin tottumattomalle  ja hauilla verkossa on tarjolla kaikenlaista silppua ja puutteellista ja vanhaa tietoa. 

Löytyisipä lista, jolla  olisi kunnittain kaikki yksityiset  omassa ryhmässään ja julkiset palvelutalot omassa ryhmässään.  Onko liikaa toivottu?  Jokaisesta  voisi sitten  löytyä perustiedot, myös kuvat huoneista kuten hotelleistakin löytyy sekä kaikista niistä palveluista, joita  kyseisestä talosta saa. Sen lisäksi pitäisi olla hintatiedot ja taloon hakua varten hakemuksen laatimiseen tietoa ja hakemuspohja.  Joskus voi olla ktarvetta vertailla eri palvelutalojen hintoja ja palveluita. Sellaisiakin ohjelmia on muihin tarkoituksiin kehitetty. Auttaisi. 

Ajantasaisesti  saisi olla nähtävissä montako hakijaa on jonossa ja jonkin näköinen todennäköisyys sille milloin huoneita voisi olla saatavissa,  ja arvio kauanko menee, että paikka vapautuu.  

Kun palvelutaloon hakeudutaan tarvitaan lääkärintodistus, tulotodistus, kopiot verotodistuksesta ja verotuspäätös erittelyosineen jne. Jospa joskus vielä  pyynnöt eri viranomaisille voisi lähettää ja saisi verkon kautta tiedot kuten laskutkin voi saada omalle tililleen. Lääkärintodistuksen saamista varten voisi olla tässä yhteydessä vielä linkki lääkäripalvelun ajanvaraukseen. Eiväthän nämä mitään mahdottomia pyyntöjä ole, mutta tokko tällaisia palveluita ja palvelun sujuvuutta  on  sen kummemmin mietitty.

Joku voi asiakasnäkökulmasta pistää nämä ajatukset vaikka roskakoriin, jos vaikka saisi aikaan paremman ehdotuksen. Pääasia olisi parantaa palvelua ja  saada palvelut nykyistä joustavammin ja vähentäen turhia soittoja ja turhia toimenpiteitä. 

Ehkä palvelujärjestelmällä syntyisi säätöjäkin? Paperittomuutta voisi suosia eli kaikki voisi kulkea sähköisenä oikeisiin kohteisiin. Pankki tai muut nettipalveluun tarvittavat tunnuksethan ovat jo melkein jokaisella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Hyvä kysymys:

"Miten vanhuksille löytyisivät kaikki palvelut yhden kanavan kautta, on sitten kyse yksityisistä palveluiden tarjoajista tai kuntien palveluista?"

Jos Sinulla olisi otsakkeen jatke: "Soinii, tul auttama!" niin voisis vaik tulla vastauksiakin.
Nyt olin ilkeä, antteks!

Mut harmittaahan tämä, kun on hyvä puheenvuoro, niin voi olla, että se lukastaan kyl, mutta ei vaan tipu kommentin kommenttia. Eikö kehdata vai eikö uskalleta?

Vanhuspalvelulaki herätti tunteita, mutta kuinka moni mahtoi kahlata lakia otsaketta pidemmälle. Oli niinniin kivaa kinastella vain hoitajamääristä, vaikka laissa on monta muutakin kohtaa, joita voisis ihmetellä ja kritisoida.

Ja mitä tulee Irjan otsakkeeseen "Parempaa palvelua" niin kyl tarvetta olis!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

olen pannut merkille, että provosoiva otsikointi herättää lukemaan ja keskustelemaan. Joskus jopa hyvin naivi aihe nostattaa ison mielipideryöpyn. En silti ole välittänyt provosoida. Asia on tärkeämpi ja uskon, että jokunen aina lukee, josa ingressi edes jotenkin sisältää sellaista sisältöä mikä kiinnostaa. Myös kirjoittajan nimellä taitaa olla merkitystä eli väliin jätetään ne, jotka eivät muutoinkaan ole yleensä kiinnostaneet. Näin taitaa olla minunkin nimeni kohdalla.;)

Sitten tuohon kirjoitteleuuni. Se todella on perustunut tämän päivän selvittelyihin, joita anoppiani varten tein. Eteneminen on huonojen järjestelmien johdosta hidasta. Joudun huomenna soittelemaan moneen paikkaa, jotta tietäsin mitä kohdetta lopulta hakemuksin lähestyä. Voi olla, että aikoihin ei löydy kuitenkaan apua eli hoivakotia, jota nyt kaivataan.

Toimituksen poiminnat