ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Köyhyys lisääntyy tai ehkä se väheneekin

Pois puute, pois kurjuus, arvonlisäveroa korottamalla. Arvonlisäveronkorotus lisää köyhyyttä. Kumpaan edellä mainituista uskoa? Ristiriitainen näkökulma löytyi kahdesta artikkelista.  Yrjö Kopra Arvopaperissa puuttui köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen ehdottamalla, että  alv-korotus tuottaa köyhille hyvää. Kun myöhemmin luin Kustaa Hulkon kirjoituksen Suomen Kuvalehdestä oli näkökulma päinvastainen.  Se perustui ajatukseen, että arvonlisäveron nosto lisää köyhyyttä.

Heräsi ihmettely: onko olemassa luotettavaa,  kokonaisvaltaista tarkastelua  alvin vaikutuksista tuloeroihin ja köyhyyteen?

Vetikö Alexander Groupin toimitusjohtaja Kopra mutkat suoriksi? Hänestä ainoa väestöryhmä, jolle alvin tuottama elinkustannusten nousu hyvitetään ovat  kansaneläkkeen, työttömyysturvan peruspäivärahan, vammaistukien, toimeentulotuen ja muun perusturvan varassa elävät. Hänen mukaansa he muodostavat suurimman osan suomalaisista köyhistä, niistä joiden tulot jäävät 60 prosenttiin keskituloisten tuloista.  Hän sanoo, että mitä enemmän arvonlisäveroa korotetaan, sitä enemmän köyhyys vähenee ja tuloerot supistuvat. Fantasiaa vai pankkimaailmasta tempaistua asioiden yksinkertaistamista ja jopa vääristelyä?  

Hulkon mukaan alv-korotus kurittaa köyhiä. Hän ei osaa sanoa kuinka suurta osaa se koskee. Artikkelissa on yksinkertainen esimerkki: kahden prosentin alv-korotus lisäisi Suomen köyhien määrää 5000 hengellä.  Artikkelissa toki toivotaan pidemmän aikavälin laskelmia luotettavan tiedon perustaksi.

Artikkelit luettuani olin hukassa? En uskonut lukemaani.   Näin yksioikoisia asiat eivät voi olla.  Puutteellisen tiedon varassa ei ole helppo olla ja yrittää löytää totuutta.

Elinkaaremme ja työelämämme aikana tulomme vaihtelevat ja  vaikuttavat verotukseen ja sitä kautta tuloeroihin. Ne vaihtelevat.  Tasaamme itse vaihteluita, mutta niin tasaa vaihtelua yhteiskuntakin. Onko alv lopultakaan keino tasata vai lisääkö se sittenkin tuloeroja?

Heräsi myös kysymys mihin päätöksentekijämme uskovat tai minkälaisiin laskelmiin heidän päätöksensä alvin nostosta ja sen vaikutuksista eri tulotasoilla elävien elämään perustuvat?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Lassi Nokelainen

Hyviä pohdintoja.

ALVihan koskee kaikkia. Vähemmän se sattuu hyvätuloisiin koska heille on sama maksavatko he leivästä 1,85e vai 2,10e. Sensijaan köyhmimpiä tämä koskee koska he jo nyt laskevat kuukausibudjettiaan. Nyt täytyy taas nipistää jostakin pois.

Lehdet ilmoittivat että ALV nostaisi 400e kuukausiostoksia 4 eurolla ylöspäin. Tilanne olisi tämä jos kaupat noudattaisivat alvia. Tosiasiassa näin jo ennen hyväksymistä hintojen nousua ainakin S-marketissa. Arvioin että hinnat olivat nousseet 1,5% eli 6e. Uskon että tämän päälle tulee vielä toinen hintojen nosto kun ALV varsinaisesti astuu voimaan (en ole seurannut minä päivänä tämä tapahtuu) joloin hinnat varmaankin nousevat 1,2% eli kun se lisätään edelliseen nousuun tulee 400e ostoksista yhtäkkiä 410,87e!

Asuntojen hinnat nousevat, sähkön hinta nousee, diesel ja bensiini nousevat ja eläminen kaikenkaikkiaan maksaa nyt enemmän kuin 30v sitten. Palkat eivät nouse samaa tasoa ja sosiaali- sekä työttömyysetuudet vielä vähemmän. Odotan sitä päivää kun työtä käyviltä menee duuni alta, korot jää maksamatta ja pankki perii näiden asunnot. Odotan sitä päivää kun pitkäaikaistyötön ei saa mitään tukea ja sitä että asunnottomat ja työttömät lähtevät yhdessä vaatimaan oikeuksiaan elää yhdenvertaisesti muihin nähden.

Toistaiseksi vain ihmetellään ja ei nähdä että jos Suomi ottaa 10 miljardia lisää velkaa (kuten se pian on ottamassakin) niin se on samassa tilanteessa kuin Kreikka oli 2008 (jos katsoo valtion velan määrää ja jakaa sen kansalaista kohti.. nyt suomalaisen ja kreikkalaisen ero on vain 2000).. IMF ennusti tämän tapahtuvan vuoteen 2016 mennessä.

Toimituksen poiminnat