ILgron11 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota.

Alzheimer ja ajotaito

97-vuotias sai ajokortin vielä viideksi vuodeksi.  Aikamoinen yllätys, toki sukulaiset totesivat miehen terveeksi ja toimintakykyiseksi. Samaan hengenvetoon seurasi ihmettely, miten on mahdollista taata ajokyvyn kestävän seuraavat viisi vuotta.  Oikeinko lääkäri toimi ajokorttiasiassa?

Meitä ikääntyviä on kaiken aikaa yhä enemmän. Kaikki eivät selviä ilman vakavaa ja toimintakykyä heikentävää sairautta kuten mainittu 97-vuotias.  Reaktionopeus ainakin hidastuu. Miten on määritetty se hidastumisen aste, joka haittaa ajosuoritusta?

Arvioiden mukaan Suomessa on  yli 70 000 Alzheimerin tautia sairastavaa.

Viikolla tuttavani  kertoi kuljettajasta, jolla oli todettu Alzheimerin tauti. Vaimo totesi, että voi mies ajaa yhä lähinurkilla. Tuntee paikat ja selviää siksi ajamisesta. Alzheimerin tauti pystytään toteamaan jo ennen varsinaisen dementian alkamista, mutta kuinka pitkään sairauden toteamisesta ajokyky säilyy? Ottaako lääkäri  diagnoosia tehdessään ajokyvyn huomioon?

Puutuin  serkkuni autolla-ajamiseen noin vuosi sitten, kun kävi ilmi, että hänellä oli diagnostoitu Alzheimerin tauti, eikä muisti enää tuntunut toimivan. Useaan otteeseen lyhyen ajan sisällä samat asiat toistuivat lukuisia kertoja puheessa.  Läheiset toimittivatkin hänet sitten lääkäriin, jossa selvitettiin onko hän ajotaitoinen. Ajolupa evättiin, mutta serkku uhkasi hankkia kortin takaisin. Vaikka uhkaus pätee yhä, kortin poisotto oli mielestäni oikea ratkaisu. Näyttää sille, että läheiset eivät välttämättä edes huomaa tai osaa seurata muutoksia ja punnita niiden merkitystä laajemmin. Ympäristö voi olla vaarassa, kun henkilölle voi yllättäen ajaessa tulla blackout, kun aivot hetkeksi sumenevat, harkintakyky katoaa  ja unohtuu mitä oli tekemässä.

Teräsvaarit ja -mummot voivat rutiinilla pärjätä liikenteessä, mutta entä vakavasti sairaaksi todetut?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Roponen

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan lievä dementia ei estä henkilöauton kuljettamista.

J. Gagarin

Mutta jos kyseisellä 97-vuotiaalla ei ollut todettu Alzheimerin tautia, niin lääkäri on menetellyt oikein myöntäessään luvan ajokorttiin.

Ihmiset elävät nykyään aina vain vanhemmiksi ja pirteitä toimeliaita vanhuksia tulee myös enemmän ja enemmän. Harvat naiset kuolevat nykyään alle 90-vuotiaina "vanhuuteen".

Muistan kun pastori 70-luvun lopulla piti puhetta omaiseni muistotilaisuudessa todeten, että "kyllähän kuolema aina pysäyttää ja aiheuttaa menetyksen tunteen, mutta siinä vaiheessa kun ihminen on täyttänyt 80 vuotta, se on kuitenkin jo jollain tavoin luonnollista ja odotettua."

Nykyään vastaava muistotilaisuus olisi täynnänsä Lenita Airistoja ja Aira Samulineja, jotka varmaan tuntisivat itsensä loukatuiksi moisista sanoista. Sitä ikää pitäisi pastorin puheessa korottaaa ainakin 90-vuoteen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Toivottavasti yhä useampi 90 ja risat ikävuotinen myös säilyy terveenä ja toimeliaana. Olen ilokseni todennut, että punttisaleilla ja uimahalleissa on päivisin ilahduttavan paljon ikäihmisiä, pääasiassa naisia. Kuntoa siis ainakin hoidetaan, ehkä näin myös pidennetään ikää ja säilytään terveempänä. Miehet voisivat myös nousta isommalla joukolla sohvanpohjilta liikkumaan.

Toimituksen poiminnat